Standard koji smanjuje uticaj gradnje na životnu sredinu

Novi standard ISO 21931-1:2010 namenjen je poboljšanju performansi životne sredine prilikom gradnje i to tako što obezbeđuje međunarodno dogovorene okvire za metode koje se primenjuju u upravljanju zaštitom životne sredine.

Tokom životnog ciklusa, zgrade zahtevaju mnoge resurse i podrazumevaju transformaciju životne sredine. Kao rezultat imamo značajne promene u životnoj sredini. Da bi se ovi efekti merili i razumeli, koriste se metode procene uticaja zgrada i okolne infrastrukture na stanje životne sredine.

Ali kako tačno ove metode to čine?

ISO 21931-1:2010 (Održivost u građevinskim konstrukcijama – okvir za metode procene uticaja na životnu sredinu – deo 1: Zgrade) identifikuje ključna pitanja koja se moraju uzeti u obzir prilikom korišćenja metoda za procenu uticaja zgrada na životnu sredinu, i postojećih i budućih. Ovakve procene mogu biti korišćene za upoređivanje performansi i praćenje procesa poboljšanja i ostvarenja održivog razvoja.

Sektor građevinarstva (zgrade) učestvuje u oko 40% globalne emisije ugljenika, 40% upotrebe prirodnih resursa i 40% otpada u svetu. ISO 21931-1 je drugi važan korak ka smanjenju uticaja građevinarstva na životnu sredinu i ostvarivanju prave održivosti u građevinarstvu.

Novi standard pravi most između regionalnih i nacionalnih metoda čime obezbeđuje zajednički okvir za njihovu primenu. Odnosi se na sve faze izgradnje, od projektovanja konstrukcije, radova, održavanja do rekonstrukcije i dekonstrukcije da bi obezbedio da finalni proizvod bude ekološka građevina.

ISO 21931-1:2010 je samo jedan od standarda u okviru serije standarda iz oblasti građevine. Namenjen je da se upotrebljava u saglasju sa postojećim standardima iz oblasti građevinarstva (ISO 14020, ISO 14040 i ISO 15392).

Sertifikacija sistema menadžmenta

Potrebna Vam je ponuda za sertifikaciju sistema menadžmenta? Popunite zahtev za sertifikaciju ili nas pozovite kako bismo Vam poslali adekvatnu ponudu.

„Sve pohvale proveravačkom timu! Samo tako nastavite! Rado vas očekujemo i naredne godine u istom sastavu.“

Svetlana Pejić
Menadžer kvaliteta, Paroco Medical Equipment doo